Bakalářská práce s názvem využití sippingu v ošetřovatelské praxi je věnována problematice užívání sippingu v nemocnicích u pacientů. Věnuje se spolupráci sester s nutričními terapeuty v nemocnicích a dále se práce snaží zmapovat povědomí sester o sippingu obecně.
Nejčastější příčinou neschopnosti normálně přijímat stravu jsou rozsáhlé operace, úrazy, nádory nebo infekce. Při obnovení střevní peristaltiky je možné začít s užíváním enterální výživy. Jednou z možností je užívání sippingu.
Sipping je tekutá forma stravy s přesně definovaným složením živin. Jak si někteří mylně myslí, sipping nenahrazuje stravu, pouze doplňuje základní stravovací režim. Sipping je určený k popíjení mezi jídly a je snadno dostupný v lékárně.
Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Cílem této práce je zmapovat vědomosti nelékařských zdravotnických pracovníků o sippingu a zjistit, zda využívají sipping jako doplněk při léčbě svých pacientů. Pro tyto cíle byly stanoveny tři hypotézy.
Empirická část bakalářské práce se zabývala potvrzením nebo vyvrácením stanovených hypotéz. Pro tuto bakalářskou práci jsem zvolila kvantitativní metodu. Sběr dat byl prováděn formou dotazníkového šetření ve třech zvolených zařízeních. Data z dotazníků byla následně převedena do programu Microsoft Excel. Tato data byla odeslána statistikovy a jím zpracována a vyhodnocena. Výsledky jsou prezentovány v této bakalářské práci.
Výzkumné šetření ukázalo, že spolupráce nutričních terapeutů a nelékařských zdravotnických pracovníků není na takové úrovni, jaká by mohla být. Většina sester je o termínu sipping a základních znalostech které se ho týkají informována. Na lůžkových odděleních je siiping využíván jako doplněk stravy, však vyhodnocení přínosu sippingu při léčbě většinou neprobíhá.
Annotation in English
The bachelor's thesis is dedicated to the use of sipping in healthcare. It evaluates sipping by hospitalized patients and nurse's cooperation with nutritional therapists and their general awareness.
The most common cause of inability to eat are extensive surgery, injuries, tumours, or infections. After intestinal peristalsis is restored, it is possible to start taking enteral nutrition and one of the procedures is to use sipping.
Sipping is a liquid supplement with a precisely defined composition of nutrients. Sipping does not replace food, as some are frequently mistaken it only complements the basic diet. Sipping supplements are intended for drinking between meals and are widely available at the pharmacy.
This bachelor thesis is divided into theoretical and empirical parts. The aim of this work is to map non-medical healthcare professional's sipping knowledge and to investigate whether they use sipping as a supplement in their patient's treatments. Three hypotheses were established for these purposes.
The bachelor's empirical part dealt with confirmation or refusal of these established hypotheses. For this thesis, I chose a quantitative method of data collection which was in the form of a questionnaire survey in three selected subjects. All data then were transferred to Microsoft Excel and sent to statistician who processed and evaluated it. The results are presented in this thesis.
The research revealed that the collaboration between nutritional therapists and non-medical health professionals is not as sufficient as I thought it should be. Majority of nurses are aware of the term sipping and have basic knowledge. In the patient wards sipping is used as a dietary supplement, but the benefit of sipping as a treatment is rarely evaluated.
sipping, non - medical health worker, nutritional therapist, enteral nutrition
Length of the covering note
69
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce s názvem využití sippingu v ošetřovatelské praxi je věnována problematice užívání sippingu v nemocnicích u pacientů. Věnuje se spolupráci sester s nutričními terapeuty v nemocnicích a dále se práce snaží zmapovat povědomí sester o sippingu obecně.
Nejčastější příčinou neschopnosti normálně přijímat stravu jsou rozsáhlé operace, úrazy, nádory nebo infekce. Při obnovení střevní peristaltiky je možné začít s užíváním enterální výživy. Jednou z možností je užívání sippingu.
Sipping je tekutá forma stravy s přesně definovaným složením živin. Jak si někteří mylně myslí, sipping nenahrazuje stravu, pouze doplňuje základní stravovací režim. Sipping je určený k popíjení mezi jídly a je snadno dostupný v lékárně.
Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Cílem této práce je zmapovat vědomosti nelékařských zdravotnických pracovníků o sippingu a zjistit, zda využívají sipping jako doplněk při léčbě svých pacientů. Pro tyto cíle byly stanoveny tři hypotézy.
Empirická část bakalářské práce se zabývala potvrzením nebo vyvrácením stanovených hypotéz. Pro tuto bakalářskou práci jsem zvolila kvantitativní metodu. Sběr dat byl prováděn formou dotazníkového šetření ve třech zvolených zařízeních. Data z dotazníků byla následně převedena do programu Microsoft Excel. Tato data byla odeslána statistikovy a jím zpracována a vyhodnocena. Výsledky jsou prezentovány v této bakalářské práci.
Výzkumné šetření ukázalo, že spolupráce nutričních terapeutů a nelékařských zdravotnických pracovníků není na takové úrovni, jaká by mohla být. Většina sester je o termínu sipping a základních znalostech které se ho týkají informována. Na lůžkových odděleních je siiping využíván jako doplněk stravy, však vyhodnocení přínosu sippingu při léčbě většinou neprobíhá.
Annotation in English
The bachelor's thesis is dedicated to the use of sipping in healthcare. It evaluates sipping by hospitalized patients and nurse's cooperation with nutritional therapists and their general awareness.
The most common cause of inability to eat are extensive surgery, injuries, tumours, or infections. After intestinal peristalsis is restored, it is possible to start taking enteral nutrition and one of the procedures is to use sipping.
Sipping is a liquid supplement with a precisely defined composition of nutrients. Sipping does not replace food, as some are frequently mistaken it only complements the basic diet. Sipping supplements are intended for drinking between meals and are widely available at the pharmacy.
This bachelor thesis is divided into theoretical and empirical parts. The aim of this work is to map non-medical healthcare professional's sipping knowledge and to investigate whether they use sipping as a supplement in their patient's treatments. Three hypotheses were established for these purposes.
The bachelor's empirical part dealt with confirmation or refusal of these established hypotheses. For this thesis, I chose a quantitative method of data collection which was in the form of a questionnaire survey in three selected subjects. All data then were transferred to Microsoft Excel and sent to statistician who processed and evaluated it. The results are presented in this thesis.
The research revealed that the collaboration between nutritional therapists and non-medical health professionals is not as sufficient as I thought it should be. Majority of nurses are aware of the term sipping and have basic knowledge. In the patient wards sipping is used as a dietary supplement, but the benefit of sipping as a treatment is rarely evaluated.
sipping, non - medical health worker, nutritional therapist, enteral nutrition
Research Plan
Současný stav:
Sipping je tekutá forma stravy, která byla vyvinuta k postupnému popíjení během dne. Má přesně definované složení, vyvážený poměr živin, snadno se vstřebává a je kdykoliv připravena ke konzumaci. Má řadu využití od dětských pacientů, přes dospělé a v neposlední řadě seniory. Sipping je snadno dostupný v lékárnách. I přes nespornou výhodu a význam sippingu je u nás málo využívaný. Senioři a onkologicky nemocní pacienti jsou jednou z mnoha skupin pacientů, u kterých má sipping a jeho využívání velkou váhu. Touto problematikou se ve zdravotnických zařízeních zabývají nutriční terapeuti, kteří by ve spolupráci s lékaři a všeobecnými sestrami z daných oddělení měli zajistit optimální doplňky a sipping pro své pacienty.
Cíl práce:
Cílem této bakalářské práce je zmapovat vědomosti nelékařských zdravotnických pracovníků o sippingu, a zjistit, zda sipping využívají jako doplněk při léčbě ve svých nemocnicích u seniorů a onkologicky nemocných pacientů.
Cíl 1: Zmapovat vědomosti nelékařských zdravotnických pracovníků o sippingu obecně.
Cíl 2: Zjistit, zda sipping využívají jako doplněk k léčbě ve svých nemocnicích u seniorů a onkologicky nemocných pacientů.
Cíl 3: Zjistit míru spolupráce mezi všeobecnou sestrou a nutričním terapeutem v daném zařízení.
Hypotézy:
H1: Existují rozdíly v informovanosti o sippingu s ohledem na délku praxe u nelékařských zdravotnických pracovníků?
H2: Nelékařský zdravotnický personál spolupracuje s nutričními terapeuty. H3: Pacenti, kteří užívají přípravek pro sipping déle než 3 týdny, hodnotí přínos sippingu kladněji, než pacienti, kteří užívají přípravky méně než 3 týdny.
Metodika:
Pro svou bakalářskou práci jsem si zvolila kvantitativní metodu výzkumu. Technikou sběru dat bude dotazníkové šetření. Dotazník bude distribuován do více nemocnic.
Výzkumný soubor:
Jako soubor pro výzkumné šetření jsem si vybrala zaměstnance Nemocnice v Českém Krumlově, Českách Budějovicích a v Praze. Konkrétně nelékařské zdravotnické pracovníky (sestry a ošetřovatelky) lůžkových částí napříč nemocnicí, kteří se na svých odděleních starají o seniory a onkologicky nemocné pacienty.
Využití v praxi:
Výsledky této práce přinesou aktuální informace o využívání sippingu ve vybraných nemocnicích v České republice. Tato práce přinese i důležité informace o vědomostech nelékařských zdravotnických pracovníků (zdravotních sester a ošetřovatelek) v problematice sippingu a jeho využití. Práce poukáže i na význam využívání sippingu v nemocnicích a na nutnoust dobré spolupráce mezi všeobecnými sestramy a nutričními terapeuty.
Research Plan
Současný stav:
Sipping je tekutá forma stravy, která byla vyvinuta k postupnému popíjení během dne. Má přesně definované složení, vyvážený poměr živin, snadno se vstřebává a je kdykoliv připravena ke konzumaci. Má řadu využití od dětských pacientů, přes dospělé a v neposlední řadě seniory. Sipping je snadno dostupný v lékárnách. I přes nespornou výhodu a význam sippingu je u nás málo využívaný. Senioři a onkologicky nemocní pacienti jsou jednou z mnoha skupin pacientů, u kterých má sipping a jeho využívání velkou váhu. Touto problematikou se ve zdravotnických zařízeních zabývají nutriční terapeuti, kteří by ve spolupráci s lékaři a všeobecnými sestrami z daných oddělení měli zajistit optimální doplňky a sipping pro své pacienty.
Cíl práce:
Cílem této bakalářské práce je zmapovat vědomosti nelékařských zdravotnických pracovníků o sippingu, a zjistit, zda sipping využívají jako doplněk při léčbě ve svých nemocnicích u seniorů a onkologicky nemocných pacientů.
Cíl 1: Zmapovat vědomosti nelékařských zdravotnických pracovníků o sippingu obecně.
Cíl 2: Zjistit, zda sipping využívají jako doplněk k léčbě ve svých nemocnicích u seniorů a onkologicky nemocných pacientů.
Cíl 3: Zjistit míru spolupráce mezi všeobecnou sestrou a nutričním terapeutem v daném zařízení.
Hypotézy:
H1: Existují rozdíly v informovanosti o sippingu s ohledem na délku praxe u nelékařských zdravotnických pracovníků?
H2: Nelékařský zdravotnický personál spolupracuje s nutričními terapeuty. H3: Pacenti, kteří užívají přípravek pro sipping déle než 3 týdny, hodnotí přínos sippingu kladněji, než pacienti, kteří užívají přípravky méně než 3 týdny.
Metodika:
Pro svou bakalářskou práci jsem si zvolila kvantitativní metodu výzkumu. Technikou sběru dat bude dotazníkové šetření. Dotazník bude distribuován do více nemocnic.
Výzkumný soubor:
Jako soubor pro výzkumné šetření jsem si vybrala zaměstnance Nemocnice v Českém Krumlově, Českách Budějovicích a v Praze. Konkrétně nelékařské zdravotnické pracovníky (sestry a ošetřovatelky) lůžkových částí napříč nemocnicí, kteří se na svých odděleních starají o seniory a onkologicky nemocné pacienty.
Využití v praxi:
Výsledky této práce přinesou aktuální informace o využívání sippingu ve vybraných nemocnicích v České republice. Tato práce přinese i důležité informace o vědomostech nelékařských zdravotnických pracovníků (zdravotních sester a ošetřovatelek) v problematice sippingu a jeho využití. Práce poukáže i na význam využívání sippingu v nemocnicích a na nutnoust dobré spolupráce mezi všeobecnými sestramy a nutričními terapeuty.
Recommended resources
BALDWIN, Christine a Christine Elizabeth WEEKES. Dietary advice with or without oral nutritional supplements for disease-related malnutrition in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. DOI: 10.1002/14651858.CD002008.pub4. ISSN 14651858. Dostupné také z: http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD002008.pub4
CAWOOD, A.L., M. ELIA a R.J. STRATTON. Systematic review and meta-analysis of the effects of high protein oral nutritional supplements. Ageing Research Reviews. 2012, 11(2), 278-296. DOI: 10.1016/j.arr.2011.12.008. ISSN 15681637. Dostupné také z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1568163711000900
DASTYCH, Milan. Enterální výživa v klinické praxi. Interní medicína pro praxi [online]. 2012, 14(4), 152?156 [vid. 2019-01-05]. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/04/04.
KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2016. Informační servis pro lékaře. ISBN 978-80-87250-32-7.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta, 2009. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
METHVEN, L., O. B. KENNEDY, D. S. MOTTRAM, G. K. GRIMBLE, M. BUSHELL, L. GRAY a M. A. GOSNEY. Can changing the serving temperature improve the palatability of oral nutritional supplements in older consumers? Proceedings of the Nutrition Society. 2009, 68(OCE1). DOI: 10.1017/S0029665109001785. ISSN 0029-6651. Dostupné také z: https://www.cambridge.org/core/product/identifier/S0029665109001785/type/journal_article
TLÁSKAL, Petr, Jarmila BLATTNÁ, Pavel DLOUHÝ, Jana DOSTÁLOVÁ, Ctibor PERLÍN, Jan PIVOŇKA, Václava KUNOVÁ a Olga ŠTIKOVÁ. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3.
ZADÁK, Zdeněk a Eduard HAVEL. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. 2., doplněné a přepracované vydání. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0282-2.
pdf
Recommended resources
BALDWIN, Christine a Christine Elizabeth WEEKES. Dietary advice with or without oral nutritional supplements for disease-related malnutrition in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. DOI: 10.1002/14651858.CD002008.pub4. ISSN 14651858. Dostupné také z: http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD002008.pub4
CAWOOD, A.L., M. ELIA a R.J. STRATTON. Systematic review and meta-analysis of the effects of high protein oral nutritional supplements. Ageing Research Reviews. 2012, 11(2), 278-296. DOI: 10.1016/j.arr.2011.12.008. ISSN 15681637. Dostupné také z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1568163711000900
DASTYCH, Milan. Enterální výživa v klinické praxi. Interní medicína pro praxi [online]. 2012, 14(4), 152?156 [vid. 2019-01-05]. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/04/04.
KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2016. Informační servis pro lékaře. ISBN 978-80-87250-32-7.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta, 2009. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
METHVEN, L., O. B. KENNEDY, D. S. MOTTRAM, G. K. GRIMBLE, M. BUSHELL, L. GRAY a M. A. GOSNEY. Can changing the serving temperature improve the palatability of oral nutritional supplements in older consumers? Proceedings of the Nutrition Society. 2009, 68(OCE1). DOI: 10.1017/S0029665109001785. ISSN 0029-6651. Dostupné také z: https://www.cambridge.org/core/product/identifier/S0029665109001785/type/journal_article
TLÁSKAL, Petr, Jarmila BLATTNÁ, Pavel DLOUHÝ, Jana DOSTÁLOVÁ, Ctibor PERLÍN, Jan PIVOŇKA, Václava KUNOVÁ a Olga ŠTIKOVÁ. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3.
ZADÁK, Zdeněk a Eduard HAVEL. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. 2., doplněné a přepracované vydání. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0282-2.