Bakalářská práce se zaměřuje na porovnání četnosti rakouského výrazu ("Austriacismu") "Erdäpfel" oproti německému výrazu "Kartoffeln" v jídelních lístcích rakouských restaurací se zaměřením na tři konkrétní města (hlavní město Vídeň a města Linec a Salzburg). V práci je nejen popsán rozdíl mezi spisovnou a rakouskou němčinou, ale je zde také zobrazeno několik vlastnoručně vytvořených grafik zpracovaných a prozkoumaných výsledků.
Annotation in English
The bachelor's thesis focuses on comparing the frequency of the Austrian term ("Austriacism") "Erdäpfel" versus the standard German term "Kartoffeln" in the menus of Austrian restaurants with a focus on three specific cities (the capital city of Vienna and the cities of Linz and Salzburg). The thesis not only describes the difference between standard and Austrian German, but also displays a hand - made graphic of the processed and researched results.
Keywords
německý jazyk, "Austriacismy", rakouská kuchyně, rakouské restaurace, jídelní lístky
Keywords in English
German language, "Austriacism", Austrian cuisine, Austrian restaurants, menus
Length of the covering note
77
Language
NE
Annotation
Bakalářská práce se zaměřuje na porovnání četnosti rakouského výrazu ("Austriacismu") "Erdäpfel" oproti německému výrazu "Kartoffeln" v jídelních lístcích rakouských restaurací se zaměřením na tři konkrétní města (hlavní město Vídeň a města Linec a Salzburg). V práci je nejen popsán rozdíl mezi spisovnou a rakouskou němčinou, ale je zde také zobrazeno několik vlastnoručně vytvořených grafik zpracovaných a prozkoumaných výsledků.
Annotation in English
The bachelor's thesis focuses on comparing the frequency of the Austrian term ("Austriacism") "Erdäpfel" versus the standard German term "Kartoffeln" in the menus of Austrian restaurants with a focus on three specific cities (the capital city of Vienna and the cities of Linz and Salzburg). The thesis not only describes the difference between standard and Austrian German, but also displays a hand - made graphic of the processed and researched results.
Keywords
německý jazyk, "Austriacismy", rakouská kuchyně, rakouské restaurace, jídelní lístky
Keywords in English
German language, "Austriacism", Austrian cuisine, Austrian restaurants, menus
Research Plan
Cíl bakalářské práce spočívá v přiblížení dvou konkrétních výrazů (austriacismů), jež se vyskytují v jídelních lístcích rakouských restaurací. Konkrétně se jedná se o slova "Erdäpfel" a "Kartoffeln".
Vedle shrnutí teoretické části na základě publikovaných monografií k rakouské němčině, bude vyhodnocen i vhodný primární materiál (např. jídelní lístky, recepty).
Bakalářská práce bude zpracována v německém jazyce.
Research Plan
Cíl bakalářské práce spočívá v přiblížení dvou konkrétních výrazů (austriacismů), jež se vyskytují v jídelních lístcích rakouských restaurací. Konkrétně se jedná se o slova "Erdäpfel" a "Kartoffeln".
Vedle shrnutí teoretické části na základě publikovaných monografií k rakouské němčině, bude vyhodnocen i vhodný primární materiál (např. jídelní lístky, recepty).
Bakalářská práce bude zpracována v německém jazyce.
Recommended resources
EBNER, Jacob. Österreichisches Deutsch: Eine Einführung. Mannheim/Zürich: Dudenverlag, 2008. ISBN 978-3-411-73131-2.
WEISINGER, Petr. Das österreichische Deutsch in Gegenwart und Geschichte. 3. Wien: Lit-Verlag, 2014. ISBN 9783825891435.
Jídelní lístky rakouských restaurací
Recommended resources
EBNER, Jacob. Österreichisches Deutsch: Eine Einführung. Mannheim/Zürich: Dudenverlag, 2008. ISBN 978-3-411-73131-2.
WEISINGER, Petr. Das österreichische Deutsch in Gegenwart und Geschichte. 3. Wien: Lit-Verlag, 2014. ISBN 9783825891435.
Jídelní lístky rakouských restaurací