Skip to main content

Udržitelnost na Jihočeské univerzitě

Udržitelnost

na Jihočeské univerzitě

V souladu se Strategickým záměrem Jihočeské univerzity jsou realizovány nejen centrální, ale i fakultní kroky, díky kterým se univerzita snaží přispět k naplnění mezinárodně deklarovaných Cílů udržitelného rozvoje OSN.

Mezi centrální aktivity zaměřené na společenskou odpovědnost lze zařadit například instalaci fotovoltaických panelů na několik univerzitních budov. V roce 2022 přibyly v kampusu dvě chytré solární lavičky, které díky využití solární energie umožní nabití mobilních telefonů a notebooků. Nově také mohou studenti, zaměstnanci i veřejnost využít i dětské a workoutové hřiště.

S ohledem na stále se zvyšující spotřebu pitné vody nejen pro provoz, ale i pro výzkum a výuku byl již v roce 2021 řešen projekt na vybudování vrtané studny. Tato vrtaná studna byla vybudována pomocí ekologicky šetrné metody a je vybavena nezbytnou technologií pro úpravu kvality vody, která umožní nahrazení vody pitné vodou užitkovou, a to i s ohledem na zásadní požadavky na její kvalitu. Mezi další kroky v rámci udržitelnosti patří například centrální opatření spojená s efektivní správou budov, podpora udržitelné mobility či odpovědné nakupování a zadávání veřejných zakázek.

Nedílnou součástí strategického rozhodování v oblasti udržitelnosti je také sběr dat a jejich pravidelné reportování. Jihočeská univerzita se tak letos poprvé aktivně zapojila do mezinárodního hodnocení v žebříčku QS World University Rankings: Sustainability. V hodnocení Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích obsadila 5. místo mezi 11 reporotovanými českými univerzitami.


Číst dál …Udržitelnost na Jihočeské univerzitě

Lidé a kontakty

Kontakty

Kontakty

Ing. Michal Hojdekr, Ph.D., MBA
Kvestor

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice

Telefon: 389 032 002
Mobil: 725 391 382
Sekretariát: 389 032 023
E-mail:  
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. / Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ing. Lenka Smítalová
Vedoucí útvaru

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Rektorát – Útvar pro strategii a rozvoj
Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice 

T/ +420 389 032 051
M/ +420 602 424 196
E/Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Rektorát – Útvar pro strategii a rozvoj
Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice

T/ +420 389 032 053
E/Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Číst dál …Lidé a kontakty

Aktuálně k udržitelnosti

Aktuálně k udržitelnosti

Aktuální vydání Freshe ze světa udržitelnosti a ESG

inspirativní čtení z oblasti udržitelnosti dostupné zde

Víte, že se Jihočeská univerzita stala členem Sítě pro výzkum globálního rozvoje a udržitelnosti?

V případě, že si budete přát zasílat informace a pozvánky na akce pořádané Sítí pro výzkum globálního rozvoje, neváhejte se, prosím, obrátit na kontaktní osobu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Více informací zde

Pitná voda a výzkum odpadních vod v Kanadě

Pavla Fojtíková z Přírodovědecké fakulty JU podnikla cestu do Kanady. V týdnu od 10. do 15. června 2024 proběhly odborné semináře a panelové diskuse s kanadskými odborníky, návštěvy výzkumných center univerzit spolu s dalšími jednáními o spolupráci. První část programu proběhla ve spolupráci s přední kanadskou univerzitou McGill University, druhá část pak v rámci University of Manitoba a s ní spolupracujících výzkumných center. Další informace se dočtete zde

Číst dál …Aktuálně k udržitelnosti

Evropský týden udržitelného rozvoje

Evropský týden udržitelného rozvoje

Evropský týden udržitelného rozvoje (ETUR) je celoevropský festival akcí, konají se např. konference, výstavy, workshopy, semináře, filmová promítání, komunitní setkání, dny otevřených dveří a mnohé další aktivity. Rozmanitost pořádaných akcí je veliká, cíl jediný: dát najevo, že nám záleží na budoucnosti světa, v němž žijeme. Evropský týden udržitelného rozvoje se každoročně koná v termínu 20. – 26. září. Nicméně aby to nebylo příliš krátké, do ETURu jsou registrovány všechny akce o udržitelnosti, které spadají do období 18. září až 8. října. Více informací o ETURu a dalších akcích naleznete také na stránkách festivalu zde.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích se do Evropského týdne udržitelného rozvoje zapojuje letos podruhé.

Proběhlo v rámci ETUR

Rozhovor v Českém rozhlasu Ing. Pavly Fojtíkové, Ph.D., z Přírodovědecké fakulty JU

"Jedy, které se dostanou do spodních vod, tam můžou zůstat léta," upozorňuje vědkyně.

Celý rozhovor si můžete pustit zde.

Akce na Jihočeské univerzitě

1. Charitativní swap na EF JU

Etika v 21. století 

Máme se bát geneticky modifikovaných plodin na poli? A co na to udržitelnost?

Současnost udržitelnosti a udržitelnost budoucnosti

Uplatnění LCA v oblasti udržitelnost

Jak se učit o udržitelném rozvoji?

Číst dál …Evropský týden udržitelného rozvoje

Projekty a strategická partnerství

Projekty a strategická partnerství

Projekty a strategická partnerství

Asociace společenské odpovědnosti

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích je již třetím rokem hrdým členem Asociace společenské odpovědnosti, největši iniciativy Cílů udržitelného rozvoje OSN a ESG v Česku.

 

Národní plán obnovy-Podpora zelených dovedností a udržitelnosti

Projekt souvisí s ekologickou transformací vzdělávacího systému, a to zejména podporou rozvoje zelených dovedností. V rámci jednotlivých klíčových aktivit projektu bude podpořen vznik nového akreditovaného studijního programu a nových či inovovaných předmětů do stávajících studijních programů s jasně definovanými výsledky učení v oblasti udržitelnosti, změny klimatu, ochrany životního prostředí a biologické rozmanitosti s náležitým zohledněním environmentálních, sociálních a ekonomických aspektů. Další klíčovou aktivitou bude vytvoření Strategie udržitelnosti a zelené transformace JU, dále uzavírání strategických partnerství a tvorba kurzů celoživotního vzdělávání, prostřednictvím kterých bude též podpořen trh práce v souvislosti s měnícími se potřebami trhu práce, řešením nedostatků kvalifikovaných pracovníků v zeleném odvětví a v odvětví energetiky a zajištěním dlouhodobé zaměstnanosti.

V rámci JU jsou do projektu zapojeny tyto součásti: Přírodovědecká fakulta, Filozofická fakulta, Pedagogická fakulta, Ekonomická fakulta, Fakulta zemědělská a technologická, Teologická fakulta a rektorát.

Během realizace tohoto projektu byla uzavřena strategická partnerství s následujícími partnery:

Mendelova univerzita v Brně

Spolupráce mezi Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích započala již během příprav projektové žádosti, samotné memorandum o spolupráci bylo podepsáno v srpnu 2024 a je platné minimálně do roku 2030.

Vzájemná spolupráce zahrnuje celou řadu aktivit, které souvisejí s přípravou strategie a standardů udržitelnosti a společenské odpovědnosti a definováním role manažera udržitelnosti a ukotvením této pozice v prostředí univerzity. Dále vznikají nové studijní programy a kurzy celoživotního vzdělávání v této oblasti, kde si obě univerzity vyměňují zkušenosti, poskytují expertízy, mentoring či konzultace.

Aktualita informující o uzavření memoranda je dostupná zde.

Další informace o projektu naleznete zde: NPO Podpora zelených dovedností a udržitelnosti

UNILEAD

Sílu tématu společenské odpovědnosti vysokých škol reflektoval Centralizovaný rozvojový projekt (rok 2023) „University leaders in SDG II“, který navazoval na projek z roku 2022. Účelem projektu bylo posílení role univerzit jako efektivních, odpovědných a inkluzivních veřejných organizací zajištěním účinnější spolupráce v přenosu dobré praxe při implementaci cílů udržitelného rozvoje v rámci provozních aspektů univerzit a postupně formovat dobrovolný soubor doporučení pro strategické plánování a následnou implementaci procesů a opatření.

Podrobnější informace k projektům UNILEAD jsou dostupné zde.

Číst dál …Projekty a strategická partnerství

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel.+420 389 032 191 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05
České Budějovice
Tel.+420 389 032 191 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. www.jcu.cz

© 2021 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1