Skip to main content

Čím uctít Světový den zdraví? Vitaminem D!

7. duben je Světovým dnem zdraví – v dnešní pandemické situaci tedy zrovna připomíná téma, jehož význam si naplno uvědomují lidé na celé planetě.

Pravidelně k tomuto datu připravuje Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity řadu akcí na téma prevence, které nyní musela pochopitelně zrušit. „Počítáme ale s tím, že je přesuneme na vhodnější období letošního roku, protože lidé se o své zdraví v současné době zajímají mnohem víc, a i nadále se určitě zajímat budou,“ říká koordinátorka Centra prevence civilizačních chorob ZSF JU Lenka Šedová, která upozorňuje, že nyní je opravdu nezbytně nutné posilovat svoji imunitu. Mezi hlavní bojovníky s nákazou novým tipem koronaviru patří vitamin D – jindy často opomíjený pomocník.

Bohužel se k nám tato epidemie dostavila právě na konci zimy, kdy mají obyvatelé této části světa vitaminu D nedostatek. Za normálních okolností by to v současném slunečném počasí lidé intuitivně řešili tak, že by se vystavili sluníčku – věnovali by spoustu času sportu, sedli si v parku na lavičku, procházeli se s odhalenou tváří … Tyto možnosti jsou však nyní přísně omezené. Doma trávíme naprostou většinu času a na veřejnosti si všichni musí chránit obličej rouškou. Zvlášť pro starší lidi, kteří musí nyní zůstávat doma nebo v domovech pro seniory, navíc izolovaně od příbuzných a blízkých, je velký problém dostat se do lesa a moci se tam svobodně prodýchat bez roušky. A všichni známe rčení Kam nechodí slunce, tam chodí lékař … Proto je nezbytně nutné využít každé možnosti, která přiměřenou dobu kontaktu se sluncem umožňuje (posadit se na balkón či k otevřenému oknu) a také myslet na to, abychom potraviny bohaté na vitamin D zařadili do své stravy.

Proč právě déčko?

Je jedním z důležitých vitaminů, které se podílejí na výsledku naší imunity. Zasahuje do metabolismu vápníku a fosforu, stimuluje činnost osifikace a mineralizace kostí, má velký vliv na dělení a diferenciaci buněk nejen imunitního systému. V dětství se jeho nedostatek projeví křivicí, nervovými poruchami, měkkostí lebky. V dospělosti to má vliv na poruchu metabolismu kostí – kost je slabá, pod tíhou těla se láme a křiví. Validní studie ukazují, že syntéza tohoto vitaminu klesá s věkem. Světová zdravotnická organizace WHO (jejíž vznik právě dnešní Den zdraví připomíná) poukazuje na to, že více než 50% obyvatel má nízkou hodnotu tohoto vitaminu.

A proč zrovna v aktuální situaci je vitamin D tak důležitý?

Z imunologického hlediska je nepostradatelný právě tím, že se podílí na výsledku naší imunity. Aktuální není jen kvůli pandemii, ale především proto, že karanténa může vést k menší frekvenci pohybu na čerstvém vzduchu a slunci, a tím ke snížené syntéze UV zářením. Proto je třeba vitamin D doplňovat, a to vhodnou stravou.

Kde ho vzít?

Člověk je schopen tento typ vitaminu syntetizovat kůží vlivem UV záření (syntézou UV záření lze vyrobit více než 80% denní potřeby). Expozice kůže slunečnímu záření však s sebou nese řadu úskalí: jednak to, že vitamin D lze ze slunce získat v našem prostředí jen asi od poloviny dubna do konce září, dále to, že vysoká expozice slunečnímu záření je spojená s výskytem melanomu (nádoru kůže). Záleží také na typu kůže a pigmentaci i na užívání ochranných krémů. Faktorem slunečního záření je i čistota ovzduší. Právě v zimních měsících nebo v období nemoci bychom se tedy měli zaměřit na konzumaci potravin bohatých na vitamin D. Hlavními potravinovými zdroji jsou rybí tuk, játra nebo žloutky.

Kdo je nedostatkem déčka nejvíc ohrožený?

Mezi rizikové skupiny obyvatelstva jednoznačně patří lidé nedostatečně se vystavující slunci, lidé s nízkým přísunem vitaminu D v potravě (vegani), starší lidé, nemocní držící diety s omezením tuků, nebo osoby s onemocněním ledvin a jater.

Na otázky odpovídala:
Mgr. Lenka Šedová, Ph.D.
Ústav ošetřovatelství, porodní asistence a neodkladné péče
Zdravotně sociální fakulta
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel.+420 389 032 191 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05
České Budějovice
Tel.+420 389 032 191 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. www.jcu.cz

© 2021 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1